Goed bereid eten is lekker, uit dat wat je in je mond stopt worden nieuwe cellen opgebouwd en samen eten is gezellig. Dat draag ik graag uit. Ik ben natuurvoedingskok en kook voor retraites, verzorg biologische catering en kookworkshops.
Contemplatie
Met koken en eten bezig zijn is voor mij een meditatie. In de keuken kom ik tot rust. Zelfs in de hectiek van het uitserveren op het juiste moment bewaar ik het overzicht en de liefdevolle aandacht die het eten goed doen smaken. Voeding is een basisbehoefte van de mens. Je cellen worden er uit opgebouwd en voeding heeft geneeskracht. Het is een feest om een tongstrelende maaltijd te bedenken, bewust in te kopen en de maaltijd met aandacht te bereiden.
Eerlijke smaken
Voor het bereiden van een maaltijd gebruik ik zo veel mogelijk biologische ingrediënten. De smaak daarvan is puur, omdat er niets kunstmatigs aan toegevoegd is. Ook het besef dat er geen kunstmest en verdelgingsmiddelen zijn gebruikt zodat het land niet nodeloos uitgeput wordt stemt mij gerust.
Ik maak rijkelijk gebruik van verse kruiden en weinig zout.
Het oog wil ook wat
Japanners zijn meesters in het verpakken en weten voedsel zo te serveren dat het bijna te mooi is om op te eten. De kunst is het om een maaltijd zo te bereiden dat op het bord alle texturen, smaken en kleuren elkaar aanvullen tot een spraakmakende compositie. Voeg daarbij alle smaken: zoet, zout, zuur, bitter en umami en je hebt een smaakexplosie in je mond.
Gereedschap
Onmisbaar gereedschap voor de kok is een scherp mes, dat neem ik dan ook altijd mee als ik ergens anders kook. Verder zijn pannen met een dikke bodem een genot. Gietijzer en koper zijn nog steeds favoriet.
Serveren is mooi op simpel strak servies, het liefst in één kleur, maar een frivole uitspatting op bijzonder servies maakt het soms extra spannend. Het eten zelf moet natuurlijk de show stelen.
Biologische diervriendelijke catering
Kok aan huis?
Ik kook een vegetarische of veganistische biologische specialiteitenmaaltijd met liefde en aandacht. Dat proef je en dat voel je! In overleg stellen we samen de maaltijd samen, maar je kunt je ook laten verrassen.
Voor wie en wat?
Voor een feest, bijeenkomst, bijzondere gelegenheid of zomaar, om jezelf te verwennen. Voor particulieren en instellingen. Bij je thuis of op locatie. Ik kook momenteel vooral voor weekenden, retraites en trainingen. Het eten kan ik afstemmen op wat nodig is, meer aardend, zacht of etherisch, voedend of ontspannend.
Wat eet je?
Je kunt kiezen uit een maaltijd of lunch, bestaande uit verschillende gangen, hapjes of een buffet. Wij verzorgen de inkoop en het koken en laten de keuken netjes achter. Weekenden kunnen geheel verzorgd worden.
Biologisch
Er wordt zo veel mogelijk gebruik gemaakt van seizoensproducten, biologische ingrediënten en lokale producten.
Wat kost het?
Een maaltijd vanaf € 45,- p.p. De totaalprijs is in overleg. Deze is afhankelijk van het aantal personen en de wensen. Zoals een vier- of vijfgangen menu, vegan, vegetarisch, paleo, glutenvrij, zuivelvrij, suikervrij…Er is een starttarief en reiskosten en parkeerkosten worden berekend. De basisprijs voor een dag op lokatie start vanaf € 45,- (ontbijt, lunch en diner) Prijzen excl btw.
An kookt
Wil je lekker en bijzonder veganistisch eten? Ik kook voor maximaal 15 personen, een verrassingsmenu, bij jou thuis of een locatie in overleg. Je krijgt alle smaken en kleuren op je bord en verschillende bereidingswijzen: gekookt, gestoofd, rauw, uit de oven, gefrituurd, gebakken… In balans met de seizoenen en zoveel mogelijk uit de omgeving.
Behalve de wijn dan, die komt van Domaine de Bellevue in de buurt van Carcassonne van de wijngaard van vrienden. Soulfood. Mijn uitdaging is het zo lekker en zo mooi mogelijk te maken. Laat het je smaken. Eten is een feest. De maaltijd is inclusief thee en bronwater. Voor andere drankjes betaal je extra. Van te voren reserveren is noodzakelijk..
Wil je op de hoogte gehouden worden over data voor mijn table d’hôte, meldt je dan aan voor de nieuwsbrief.
Kookles
Een dagje zonder vlees? Graag leer ik je koken zonder dierlijke ingrediënten.
Reinigen, afvallen? Koken met minder zout en zonder suiker en zuivel kan daarin bijdragen en is lekker en verantwoord.
Hebje interesse om meer te leren over een natuurlijke manier van eten, die het milieu ontziet en goed is voor je figuur? We gebruiken zo veel mogelijk ingrediënten van het seizoen en uit de omgeving. Samen koken is ook uitwisselen en samen zijn.
Ik nodig je uit te proeven tijdens de table d’hôte.
Bevalt het, dan kun je zich opgeven voor een dagdeel koken.
Kookboek
Wat in het vat zit verzuurd niet: een kinderkookboek staat in de steigers. Ik gaf jaren les op een basisschool. Kinderen houden best van gezond eten, soep en sap, snoep zonder suiker, brood en hartige hapjes, mits het er lekker uitziet.
De kinderen: ‘We hebben allemaal gezonde dingen gemaakt en het is nog lekker ook.’
Over de soep: ‘Zitten daar al die groenten in?’
En een kookboek voor volwassenen? Er zijn al zoooovel kookboeken voegt het nog iets toe? Maar ja, als ik kijk hoe graag ik blader in mooie kookboeken ter inspiratie. Ik zou graag een kookboek maken met gezond en lekker eten, bereidt met biologische, diervriendelijke producten en gepresenteerd op servies van ontwerpers. Aandacht voor ingrediënten en waar je ze kunt kopen. Met tekeningen en foto’s, oefeningen voor de spijsvertering en tips voor efficiënte inkoop en bereiding.
Wil je weten hoe een en ander tot stand kwam lees dan verder…
Vanaf mijn twaalfde kook ik. Wat eerst uit noodzaak werd geboren, ontwikkelde zich allengs tot een passie voor alles wat te maken heeft met voeding. De ingrediënten en hun oorsprong, de manier van bereiden, de invloed ervan op ons lichaam, de smaak en de presentatie. Ik organiseer graag een eetfeestje en sloof me een week lang uit; bedenken van het menu, inkopen doen en twee dagen koken. De maaltijd is dan een genot en de genodigden keuvelen verzadigd de avond vol.
Tot zover bleef het bij een uit de hand gelopen hobby. Tot ik in september 2005 met de okido yoga docentenopleiding begon en mijn recepten op verzoek ging uitschrijven. Wat ik uit de losse pols en op gevoel doe, is voor een ander een zoektocht naar de juiste hoeveelheid in de juiste volgorde. Mijn recepten worden dankbaar afgenomen en de verzoeken voor meer groeien.
Tijdens een presentatiedag raakte ik in gesprek met een vormgever van prachtig porselein. Toen hij vertelde dat hij zijn servies ook uitleende voor kookworkshops viel bij mij het kwartje. Er moet een kookboek komen! Een gezond kookboek met biologische ingrediënten zonder dierlijke producten. Met tips over de producten en waar je ze kunt kopen, met foto’s van de maaltijden op mooi ontworpen serviesgoed. De ontwerpers vertellen daarbij wat hun affiniteit is met voeding en geven misschien een recept of tip.
Vanuit mijn achtergrond als beeldend kunstenaar vind ik de presentatie van eten net zo belangrijk als de smaak en zou ik graag tekeningen toevoegen. In de opleiding tot yogadocent die ik gedaan heb, wordt veel aandacht besteed aan het gebruik van natuurlijke producten en de invloed ervan op je lichaam.
In mijn eigen kookboek zou ik de nadruk willen leggen op lekker en gezond eten wat er mooi uitziet en waarvan je je goed gaat voelen. In deze tijd waarin veel mensen overgewicht hebben, hun ontbijt overslaan, naar fastfood grijpen en problemen met hun gezondheid hebben, wil ik een kookboek maken waarin het plezier in koken en het maken van mooie gezonde maaltijden voorop staat. Je bent tenslotte wat je eet. Ook een hoofdstuk over oefeningen die goed zijn voor de spijsvertering zou daarbij een goede aanvulling zijn.
Eten is leven. De droom die ik heb wil ik waarheid laten worden. Ik wil kunst en eten samen laten komen. Ik zoek een plek waar mensen kunnen wandelen in de tuin, kijken naar kunst en natuur en genieten van eten en muziek. De tuin levert kruiden en vruchten en misschien ook groenten voor het biologische eten dat geserveerd wordt. Het maken van een kookboek is onderdeel en eerste stap naar de verwezenlijking van mijn droom.
An kookt op aanvraag!
Heb je honger, geen zin om zelf te koken, wil je ander eten dan wat je nu bestelt en bezorgd krijgt?
Ik kook mooi liefdevol bereid biologisch eten.
Ik kook voor jou in overleg een diner, hapjes of verzorg ontbijt, lunch en diner tijdens je training.
Reinigen, je weerstand verhogen, conditie verbeteren? Ik geef voedingsadvies en leer je koken zonder pakjes en zakjes.
Voor informatie bel of mail: 0619848000 info@anwildeman.nl