Goed eten

Wat is eigenlijk goed eten?

Volgens mij gaat het vooral om bewustwording. Nog niet zo lang geleden wist de gemiddelde mens waar het eten vandaan komt en hoe je het bereidt. Nu plaats ik daar vraagtekens bij. Gezien het ongezonde eetgedrag van vooral veel jongeren. Loop rond in supermarkten en kijk wat er in het mandje ligt. Ga eens posten bij middelbare scholen in de pauze en zie wat er gegeten wordt.

Bewustwording van wat je eet is belangrijk. Want alles wat je in je mond stopt maakt wie je bent. Je eten wordt in je lichaam omgezet in bouwstoffen die uiteindelijk je cellen vormen. Je bent dus wat je eet. Maar weet je eigenlijk wel wat er in je eten zit. Kijk je naar de ingrediƫnten, de toevoegingen, de E-nummers. Weet je wat er in de reguliere landbouw aan gifstoffen gebruikt wordt en wat dit voor invloed heeft op het milieu? En als je vlees eet, weet je dan waar dat vandaan komt en hoe de dieren geleefd hebben voordat ze op je bord belanden?

Om eten te bereiden heb je tijd nodig en daar lijkt het tegenwoordig aan te ontbreken. Snel uit een pakje, in de magnetron, voor de buis je maaltijd naar binnen werken lijkt de trend. Maar is een maaltijd met aandacht en liefde bereid van verse ingrediƫnten en gezamenlijk opgegeten niet veel bevredigender?

Met respect en in harmonie met de natuur koken kan je veel opleveren. Veel ziektes vinden hun oorsprong in wat we eten en hoe we eten. Door een gebalanceerde voeding krijgen we zelf ook meer balans, fysiek en mentaal. Niet alle ziektes kunnen voorkomen worden of genezen met voeding maar het kan wel bijdragen. Veel ziekten tegenwoordig zijn gerelateerd aan ons stressvolle jachtige bestaan. Laat de maaltijd een rustpunt zijn, neem de tijd om te koken, al je zintuigen worden geprikkeld door lekker goed bereid eten. Laat het eten een feest zijn. De basis van je leven.

Scroll naar boven